19 aprilie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

ADEVARATELE cifre ale referendumului! Iata cati cetateni cu drept de vot are, de fapt, Romania

Numarul cetatenilor cu drept de vot este cheia celui mai mare scandal din acest an din Romania politica.

Contestarea referendumului de catre USL s-a agatat exact de acest aspect: de numarul romanilor cu drept de vot.

Inainte de referendum, toate fortele politice au cazut de acord ca numarul romanilor cu drept de vot se ridica la 18,3 milioane, astfel incat, daca ar fi venit la vot 9.154.307 de alegatori, referendumul ar fi fost validat.

Numar real de votanti

Nemultumit de rezultatul referendumului, USL, prin Dan Sova, a prezentat dupa vot un document ce provenea de la Institutul National de Statistica (INS) referitor la populatia stabila din Romania. Si potrivit acestui document, „numarul provizoriu al populatiei stabile din Romania la recensamantul din 2011 a fost de 19.042.936 persoane”.

In lumina acestor date, Dan Sova a afirmat ca 3.726.895 sunt minori, restul de 16.527.971 reprezentand numarul real de votanti. Acest lucru insemna ca s-ar fi indeplinit cvorumul necesar pentru validarea referendumului.

Dar Dan Sova uita un lucru. Acest numar se refera la populatia stabila, care nu-i include pe cetatenii romani care au resedinta in strainatate de minim 12 luni.

Date corecte

Dar de unde sunt aceste cifre? Sau cum se explica aceste numere avand in vedere ca INS are alte cifre pe site-ul sau? Pentru a vedea care sunt cifrele corecte, Econtext va prezinta populatia stabila din ultimii 10 ani, numarul populatiei cu varsta cuprinsa intre 0 si 18 ani si, in plus, numarul adultilor, numarul persoanelor cu drept de vot din tara noastra.

Toate datele provin de la INS, dar, supriza uriasa!, ele difera de cele care ar proveni de la recensamant.

Astfel, una din doua: fie INS nu si-a actualizat de multi ani baza de date la multi indicatori (sporul populatiei, soldul migratiei, soldul miscarii migratorii cu schimbarea domiciliului, etc.), fie ceva nu e in regula.

Totusi, ar insemna ca INS nu si-a actualizat baza de date nici de la ultimele recensaminte, intrucat datele nu sufera modificari prea mari in ultimii 20 de ani.

Dar sa vedem despre ce e vorba!

Populatia stabila

Inainte de toate, sa spunem ca INS calculeaza in fiecare an populatia stabila. Se calculeaza pe baza datelor de la ultimul recensamint, corectate cu sporul natural al populatiei, soldul migratiei externe, soldul miscarii migratorii cu schimbarea domiciliului, precum si cu soldul miscarii migratorii cu schimbarea resedintei, fenomene inregistrate intre recensamint si momentul dat.

Pe scurt, datele ar trebui sa fie exacte, cu sau fara un recensamant actual, calculand nasterile si decesele. Astfel, singura necunoscuta ramane locul in care e stabilit fiecare roman.

Anul 2011

Si sa prezentam situatia de anul trecut! Astfel, datele din 2011 arata astfel: anul trecut erau 21.413.815 cetateni romani cu resedinta stabila in Romania. Din acestia, 4.175.641 erau minori. Rezulta 17.238.174 adulti, persoane cu drept de vot. Cu 710.203 persoane mai mult decat cele prezentate de USL, via presedintele INS, Vergil Voineagu. Practic, aceeasi sursa, doua seturi diferite de date!

Si chiar daca am raporta numarul celor prezenti la vot la populatia stabila (17,2 milioane persoane) si tot nu s-ar inregistra cvorumul de 50% + 1. Dar ar fi extrem de aproape, ar ajunge la 49,07%!

Totusi, aceasta comparatie nu trebuie avuta in vedere, intrucat este incompleta, trebuie sa-i adaugam si pe romanii din strainatate. Iar acestia sunt in jur de 2 milioane, potrivit unor date.

Iar daca din acestia sunt minim 1 milion cu drept de vot, ar rezulta circa 18,2 milioane de romani cu drept de vot. Cat datele initiale, pe baza carora a fost efectuat referendumul!

Si atunci, cine a gresit, care date nu sunt corecte? Sau actualizate? Cine e vinovat?

 

 

Si iata si cifrele din ultimii zece ani – pentru a demonstra variatia normala a datelor privind populatia:

 

 

 

 

 

 

http://www.econtext.ro/dosar–2/analiza/adevaratele-cifre-ale-referendumului-iata-cati-cetateni-cu-drept-de-vot-are-de-fapt-romania.html

 

Related posts

Secvență de cascadorii râsului. Discuție suprarealistă la bordul navei oprite de ruși în Marea Neagră

econtext

Iarna nu va opri contraofensiva Ucrainei. Când va fi obținută marea reușită pe front

econtext

Donald Trump se predă la închisoarea din Fulton. Și-a negociat la sânge condițiile de eliberare

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More