17.4 C
București
25 aprilie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Analiza! Pe cine avantajeaza reorganizarea Romaniei. Cine va castiga alegerile! Ce partide ar putea iesi din istorie!

Reorganizarea Romaniei are o miza extrem de mare: alegerile ‚locale’ din 2012. A devenit deja un cliseu ideea ca alegerile locale asigura un cec in alb pentru alegerile parlamentare.

Cu alte cuvinte, cine castiga alegerile locale are cele mai mari sanse sa castige si alegerile parlamentare.

De aceea, Econtext va prezinta o analiza asupra ponderii fiecarui consiliu judetean in viitoarele regiuni, iar in functie de aceste ponderi vom putea vedea si cate ‚fotolii’ de consilier regional poate obtine fiecare partid.

Alegeri locale = alegeri regionale

Prin noua reorganizare, alegerile locale devin alegeri regionale. De altfel, vom pleca de la alegerile locale din 2008 pentru a vedea ce se poate intampla la alegerile regonale din 2012.

Aceasta cartografiere a actualelor consilii locale ne poate da o idee despre cine are cele mai multe sanse sa castige alegerile pentru consiliile regionale, care vor avea loc la finele anului viitor.

Dupa cum spuneam, primul pas va fi numarul de consilieri judeteni din fiecare judet. Zilele trecute, Ioan Oltean, secretarul general al PDL, a precizat care vor fi capitalele noilor judete, potrivit proiectului de reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei. Potrivit acestuia, cele opt capitale ar fi Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi, Ploiesti si Bucuresti.

Daca acestea vor fi capitalele, prima concluzie care poate fi trasa este ca regiunile de dezvoltare nu vor fi modificate la nivel teritorial. Cele opt regiuni de dezvoltare vor fi mentinute si vor exista doarmodificari adminsitrative. Va fi stabilita o capitala pentru fiecare regiune. Iar alegerile vor avea loc pentru consiliul din capitala fiecarei regiuni.

 

Sa revedem intai cele opt regiuni de dezvoltare (judetele ingrosate ar fi capitalele):

 

1. Regiunea de Dezvoltare Nord–Est. Aceasta regiune cuprinde urmatoarele judete: Iasi, Botosani, Neamt, Suceava, Bacau, Vaslui. Regiunea insumeaza 3,8 milioane de locuitori.
2. Regiunea de Dezvoltare Vest a Romaniei. Aceasta regiune cuprinde provincia istorica Banat si zone adiacente acesteia. Are in componenta judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis.
3. Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest. Aceasta regiune cuprinde zona istorica Crisana si zonele adiacente acesteia. Aici sunt judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare si Salaj. Populatia Regiunii Nord-Vest era in anul 2005 de 2.737.400 locuitori.
4. Regiunea Centru. Aceasta regiune cuprinde judetele Alba, Sibiu, Mures, Harghita, Covasna, Brasov. Are o populatie de 2,6 milioane de locuitori.
5. Regiunea Sud-Est. Cuprinde judetele Vrancea, Galati, Braila, Tulcea, Buzau, Constanta si are o populatie de aproape 3 milioane de locuitori.
6. Regiunea Sud Muntenia. Cuprinde judetele Prahova, Dambovita, Arges, Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Teleorman. Are o populatie de 3,4 milioane de locuitori.
7. Regiunea Bucuresti-Ilfov. Cuprinde Bucuresti si Judetul Ilfov. Are o populatie de 2,2 milioane de locuitori
8. Regiunea Sud Vest Oltenia. Cuprinde judetele Mehedinti, Gorj, Valcea, Olt, Dolj. Are o populatie de 2,4 milioane de locuitori.
Numarul de consilieri din fiecare localitate, oras, judet se stabilieste conform unui algoritm ce are ca fundament numarul de locuitori, asa cum este prezentat in Legea 215/2001, modificata in 2006. Totusi, cuvantul final in numarul consilierilor il au autoritatile locale, iar, de multe ori, numarul lor nu este chiar pro portonal cu numarul locuitorilor.

 

Iata care este numarul de consilieri judeteni din fiecare judet si regiune si ce partide au cele mai mai sanse sa castige majoritatea in fiecare Consiliu Regional:

 

A. Regiunea de Dezvoltare Nord–Est

Numar total de consilieri judeten: 206. Structura: Iasi (36), Botosani (32), Neamt (34), Suceava (36), Bacau (36), Vaslui (32).
Brut, acesta ar putea fi si numarul aproximativ al consilierilor regionali. Evident, este posibil ca modalitatea de alegere sa nu fie strict egalitara, ci Capitalele de judet sa aiba un anumit ascendent, o pondere mai ridicata, etc. Dar noi vom merge pe structura egallitara.

1 Varianta numarului egal de consilieri:

Daca Consiliul Regional va fi realizat din structura consiliilor judetene, atunci, grosso modo, ar avea acelasi numar de consilieri. Intr-o adunare simpla, din cei 206 de consilieri avem: 77 de la (PSD), 47 de la (PNL), 73 (PDL), 3 (PC), 6 (PRM). USL (PSD + PNL) au impreuna 124 consilieri. Ceea ce inseamna 60%. Castiga USL.

1.1. Varianta probabilistica (in functie de sondajele actuale):

Procentual, la alegerile din 2008, PDL a castigat la nivel national 33% din consilierii judeteni, PSD (32,5%), PNL (21,4%), UDMR (6,4%), restul procentelor fiind obtinute de alte partide. Ultimele sondaje arata o scadere a PDL de circa 10 puncte procentuale, pana la 23% (acest procent poate fi modificat in crestere/scadere pana la alegerile regionale). Mai mult, cele 10 puncte procentuale s-ar duce catre USL. In aceasta situatie, ar rezulta ca USL castiga cu 70% in Regiunea Nord-Est.

2. Varianta numarului redus de consilieri (ca-n Bucuresti):

Daca presupunem ca numarul consilierilor va fi mai redus (dupa exemplul Bucuresti, unde sunt doar 55 de consilieri), atunci am putea vorbi, de exemplu, de un numar injumatatit (103 consilieri). In aceasta situatie nu facem o scadere proportionala, aceasta varianta fiind strict matematica, dar nerealista. Vom aduna din fiecare judet doar jumatate din consilieri si in ordinea numarului de voturi obtinute la alegerile din 2008. Astfel, am avea: 54 (PDL), 33 (PSD), 16 (PNL). Ar castiga PDL cu 54 de consilieri, versus USL (49 consilieri). Procentual, PDL ar avea 52% din consilieri.

2.1. Varianta probabilistica (in functie de sondajele actuale):

Daca aplicam o pierdere de 10 puncte procentuale, situatia se schimba. USL castiga majoritatea Consiliului, cu circa 55%.
Astfel, in trei cazuri din patru, USL castiga alegerile in regiunea Nord-Est.

 

B. Regiunea de Dezvoltare Vest a Romaniei

Numar total de consilieri: 130. Structura: Arad (32), Caras-Severin (30), Hunedoara (32), Timis (36).

1 Varianta numarului egal de consilieri:

Structura pe partide: 56 (PDL), 33 (PSD), 27 (PNL), 3 (UDMR), 2 (PC), 2 (PRM), 4 (PNTCD), 3 (FDGR) Am impartit Alianta pentru Timis in partidele care au format-o: PNTCDPNLFDGR). USL (PSDPNL, PC) ar avea 62 de consilieri, ceea ce inseamna 48%. PDL (plus eventual UDMR) ar avea 59 de consilieri. Ceea ce inseamna 45,5%.

In mod cert, este nevoie de celelalte formatiuni (PNTCDFDGR si PRM) pentru a forma o majoritate, deoarece ele detin 6,5% din consilieri (9 consilieri). Daca PNTCD si FDGR s-ar alia cu PDL, atunci ar avea 66 de consilieri, adica 51% din Consiliul Regional (CR). Caz in care PDL ar controla CR-ul.

1.1. Varianta probabilistica (in functie de sondajele actuale):

Daca scadem 10% din PDL si le transferam catre adversarii de la USL, atunci situatia se schimba iar. Ar insemna ca PDL pierde 6 locuri de consilieri, pe care le castiga USL. Ar rezulta ca USL va avea 68 de consilieri, adica 52% din CR. Castiga USL, dar cu majoritate fragila, la fel ca in cazul anterior.

2. Varianta numarului redus de consilieri:

Reluam algoritmul folosit la Regiunea Nord-Est. Mai exact, intr-un numar injumatatit de consilieri (65), in care i-am credita cu sanse doar pe cei care au strans cele mai multe voturi in alegerile trecute, am avea urmatoarea structura: 50 (PDL), 3 (PSD), 12 (PNL). In acest caz, PDL castiga zdrobitor aceasta regiune, cu 77%.

2.1. Varianta probabilistica (in functie de sondajele actuale):

La procentajul pe care il are in varianta restransa, o scadere de 10 puncte procentuale din numarul voturilor PDL-ului nu schimba prea multe. PDL va detine si in acest caz majoritatea in CR.

In aceasta regiune, PDL ar castiga majoritatea Consiliului Regional in 3 din 4 situatii.

De notat cateva lucruri interesante. UDMR ar disparea practic din conducerea acestei regiuni, ar deveni o formatiune neglijabila. In plus, candidatii independenti au mai putina putere sa lupte la nivel regional, ceea ce va genera reducere a numarului acestora. La fel si in cazul partidelor mici, gen PRM.

 

C. Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest

Numar total de consilieri: 196. Structura: Bihor (34), Bistrita-Nasaud (30), Cluj (36), Maramures (34), Satu-Mare (32) Salaj (30).

1 Varianta numarului egal de consilieri:

Structura pe partide: 58 (PDL), 51 (PSD), 47 (PNL), 38 (UDMR), 2 (PRM). PDL cu UDMR ar avea 96 de consilieri, in timp ce USL ar avea 98 de consilieri. Cea mai fragila diferenta. Sa presupunem ca cei doi consilieri se vor alia cu USL, caz in are USL castiga majoritatea Consiliului Regional cu putin peste 50%.

1.1. Varianta probabilistica (in functie de sondajele actuale):

Daca taiem 10 procente din PDL, atunci USL ar avea 108 consilieri, adica 55%.

2. Varianta numarului redus de consilieri:

In acest caz, am avea 98 de consilieri, iar structura pe partide ar fi: 33 (PDL), 14 (PSD), 22 (PNL), 29 (UDMR). PDL cu UDMR ar avea 62 de consilieri, iar USL 36. PDL ar controla CR-u cu 63%.

2.1. Varianta probabilistica (in functie de sondajele actuale):

Chiar si cu pierderea de 10 procente, tot PDL ar avea majoritatea in CR. Astfel, in 2 din 4 cazuri, USL ar castiga majoritatea in acest Consiliu Regional.

 

D. Regiunea Centru

Numar total de consilieri: 192. Structura: Alba (32), Sibiu (32), Mures (34), Harghita (30), Covasna (30) Brasov (34).

1 Varianta numarului egal de consilieri:

Structura pe partide: 48 (PDL), 31 (PSD), 31 (PNL), 48 (UDMR), 9 (FDGR), 19 (Partidul Civic Maghiar), 5 (Alianta Romaneasca pentru Judetul Covasna), 1 candidat indepedent.

PDL impreuna cu UDMR ar avea 96 din consilieri, adica 50%. Daca ii mai atrag si pe nemti si eventual si Partidul Civic Maghiar, atunci ajung la 124 de consilieri. Ceea ce inseamna 65% din CR. Castiga PDL cu UDMR. Inca un lucru, maghiarii nu pot realiza singuri majoritatea in acest CR, ar avea doar 67 de consilieri.

1.1. Varianta probabilistica (in functie de sondajele actuale):

Chair si in acest caz, PDL si UDMR vor avea majoritatea in Consiliul Regional.

2. Varianta numarului redus de consilieri:

In acest caz am avea 96 de consilieri, iar structura pe partide ar fi: 39 (PDL), 0 (PSD), 8 (PNL), 6 (FDGR), 43 (UDMR). Acest scenariu ii avantajeaza si mai mult pe cei de la PDL si UDMR. Ar avea 85% din CR.

2.1. Varianta probabilistica (in functie de sondajele actuale):

La fel, si cu o pierdere de zece procente, PDL si UDMR castiga. In aceasta regiune, PDL si UDMR castiga in toate cele patru cazuri.

 

E. Regiunea Sud-Est

Numar total de consilieri: 196. Structura: Vrancea (32), Galati (34), Braila (32), Tulcea (30), Buzau (32) Constanta (36).

1 Varianta numarului egal de consilieri:

Structura pe partide ar fi urmatoarea: 59 (PDL), 84 (PSD), 44 (PNL), 9 (PC). USL ar avea in acest caz 128 de consilieri, ceea ce inseamna 65%.

1.1. Varianta probabilistica (in functie de sondajele actuale):

In aceasta situatie, se accentueaza castigul USL, care ar avea aproape 70%.

2. Varianta numarului redus de consilieri:

In acest caz am avea 98 de consilieri, iar structura pe partide ar fi urmatoarea: 28 (PDL), 70 (PSD), 0 (PNL). Este evident, partidul de guvernamant n-are sanse in acest caz, social-democratii castigand peste 70% din Consiliul Regional.

2.1. Varianta probabilistica (in functie de sondajele actuale):

Acest caz ingroasa castigul PSD, care merge spre 80%.

In toate cele 4 cazuri, USL castiga majoritatea in acest Consiliu Regional. Mai mult, in 2 situatii, PSD ar putea castiga majoritatea de unul singur.

 

F. Regiunea Sud Muntenia

Numar total de consilieri: 226. Structura: Prahova (36), Dambovita (34), Arges (34), Ialomita (30), Calarasi (30) Giurgiu (30), Teleorman (32).

1 Varianta numarului egal de consilieri:

Structura pe partide ar fi urmatoarea: 71 (PDL), 89 (PSD), 52 (PNL), 5 (PNDC), 5 (PNG), 2 (PC), 2 (PNTCD). USL are, in total, 141 de consilieri, ceea ce inseamna 62,5% din fotoliile de consilieri.

1.1. Varianta probabilistica (in functie de sondajele actuale):

Daca am mai scadea 10 procente de la PDL, atunci victoria USL ar fi si mai evidenta: ar duce USL la 66%.

2. Varianta numarului redus de consilieri:

In acest caz, am avea 113 consilieri, iar structura pe partide ar fi dupa cum urmeaza: 34 (PDL), 57 (PSD), 22 (PNL). Si in acest caz, USL ar avea majoritatea, ar avea 79 din cele 113 fotolii de consilieri. Ceea ce inseamna 70%. Mai mult, in acet caz, PSD ar putea avea majoritate si singur.

2.1. Varianta probabilistica (in functie de sondajele actuale):

O pierdere de 10% la PDL ar aprofunda victoria USL, care s-ar apropia de 80%.

In toate cele patru cazuri, USL castiga. Mai mult, intr-o situatie, PSD ar putea castiga majoritatea in CR de unul singur.

 

G. Regiunea Bucuresti-Ilfov

Numar total de consilieri: 85. Structura: Bucuresti (55), Ilfov (30).

1 Varianta numarului egal de consilieri:

Structura pe partide este: 33 (PDL), 27 (PSD), 18 (PNL), 4 (PNGCD), 3 (PRM). PDL are 39%, iar USL are 53%, o diferenta mica, dar castigatoare pentru social-liberali. Chiar daca PDL s-ar alia si cu cei 7 consilieri de la PRM si PNGCD, tot nu ar putea depasi USL.
1.1. Varianta probabilistica (in functie de sondajele actuale):

In plus, o pierdere de 10 procente ii duce pe social-liberali si mai departe, cu 58% din fotolii consilierilor.

2. Varianta numarului redus de consilieri:

In acest caz am avea 43 de consilieri: 16 (PDL), 16 (PSD), 11 (PNL). La fel, alianta social-liberala ar castiga majoritatea in noul Consiliu Regional.

2.1. Varianta probabilistica (in functie de sondajele actuale): Iar daca am mai scadea 10 procente de la PDL, avansul USL ar fi si mai pregnant.

In toate cele patru cazuri, USL castiga Capitala si regiunea de dezvoltare aferenta.

 

H. Regiunea Sud Vest Oltenia

Numar total de consilieri: 162. Structura: Mehedinti (30), Gorj (32), Valcea (32), Olt (32), Dolj (36).

1 Varianta numarului egal de consilieri:

Structura pe partide: 60 (PDL), 63 (PSD), 37 (PNL), 2 (PRM). USL are majoritate confortabila, cu 62%.

1.1. Varianta probabilistica (in functie de sondajele actuale):

Acest caz duce procentajul USL la 66%.

2. Varianta numarului redus de consilieri:

In acest caz am avea 81 de consilieri, impartiti astfel: 43 (PDL), 38 (PSD), 0 (PNL). Situatia se schimba in acest caz, PDL iese castigator.

2.1. Varianta probabilistica (in functie de sondajele actuale):

In schimb, daca reducem 10% din PDL, se schimba situatia, PSD-ul castigand majoritatea in acest Consiliu Regional.

In aceasta regiune, USL ar castiga majoritatea in Consiliul Regional in trei situatiii din patru.

 

CONCLUZII

In concluzie, USL ar castiga in 21 de cazuri din 32. Mai mult, alianta social – liberala ar castiga si Capitala. O alta concluzie este ca UDMR nu ar avea majoritate in nici o regiune. UDMR detine controlul majoritar in mai multe consilii judetene, dar cu trecerea la nivel regional, nu ar mai avea majoritate in nici un Consiliu Regional. Iata de ce UDMR se opune acestei organizari regionale.

In plus, candidatii independenti vor avea mai putina putere sa lupte la nivel regional si se va reduce numarul acestora. La fel si in cazul partidelor mici, gen PRM, PC, PNGCD, daca vor merge singure la alegeri. Practic, aceasta reorganizare va schimba destinul multor partide si va transforma Romania intr-o tara cu doar cateva partide mari.

Principiul raportarii la numarul locuitorilor?

Daca se schimba configuratia consilierilor si se aplica mai mult principiul raportarii la numarul populatiei (asa cum ar fi normal, acum este prea uniformizat), atunci UDMR ar sanse sa devina mai puternic, dar tot nu va cuceri singura majoritatea in nici un Consiliul Regional.

De asemenea, am introdus conceptul reducerii numarului de consilieri, dar este necesara o analiza si pentru cazul in care numarul lor creste. Situatia s-ar modifica in acest nou context. De asemenea, conteaza foarte mult personalitatile locale, partidul, noii candidati pentru a estima o structura a CR-urilor cat mai apropiata de realitate. De aceea, ma astept la sondaje judetene, pentru a vedea cine sunt potentialele personalitati care ar putea atrage electoratul.

In plus, nu cred ca USL se va rupe pana la alegerile regionale, asa cum sunt unele speculatii. Se vorbeste despre o ruptura a PNL-ului si reorientare spre PDL. Este prea putin timp pana la alegeri pentru a se intampla asa ceva. Apoi, PNL ar avea de pierdut de pe urma acestei deziluzii, chiar daca ar castiga, impreuna cu PDL, majoritatea Consiliilor Regionale.

Un alt scenariu interesant ar fi cel in care toate cele trei partide mari ar merge singure la alegeri. In aceasta situatie, unul dintre cele trei mari partide ar avea mult de suferit.

 

Econtext realizeaza un sondaj pe tema reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei. Votati aici versiunea pe care o considerati ca fiind cea mai potrivita.

De asemenea, Econtext a prezentat un proiect propriu privind reorganizarea Romaniei. Potrivit acestui proiect, Romania ar trebui impartita in sase regiuni de dezvoltare, care artrebui sa se sprijine pe opt judete-piloni. Acest proiect de impartire a tarii poate fi citit aici.

In plus, Econtext a realizat o analiza asupra evolutiei economice a regiunilor de dezvoltare inainte de aparitia crizei, de unde a scos in evidenta si cele mai dinamice judete. Aceasta analiza poate fi vizualizata aici.

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/analiza-pe-cine-avantajeaza-reorganizarea-romaniei-cine-va-castiga-alegerile-ce-partide-ar-putea-iesi-din-istorie.html

Related posts

Momentul în care un soldat ucrainean își cară Javelinul cu roaba. Rușii au pierdut 10 blindate

econtext

A fost ucis! Toată Rusia îl plânge în această dimineață. Nimeni nu credea că e posibil

econtext

China, despre războiul nuclear cu Rusia: Nu poate fi câștigat și nu ar trebui purtat niciodată

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More