6.7 C
București
20 aprilie 2024
econtext.ro
BANII NOȘTRI

Cati bani au romanii in banci. In ce judete sunt romanii cu cele mai mari/mici conturi bancare

Cine sunt cei mai bogati romani? Si cei mai prevazatori? O intrebare care-si poate gasi un raspuns daca analizam sumele de bani pe care le detin romanii din toata tara in conturile din banci.

Econtext va prezinta sumele medii de bani pe care le detin in banci locuitorii din toate judetele Romaniei. Cu alte cuvinte, care este suma detinuta in banci de populatia din fiecare judet al tarii.

Iar prin bani in banci intelegem atat sumele din depozite, cat si cele din conturile curente. Circa 85% din aceste sume le reprezinta depozitele bancare, restul fiind bani in conturi curente.

Inca un lucru: vom prezenta sumele finale in lei, dar ele includ depozitele si conturile detinute de romani in toate valutele (ata in moneda nationala, cat si in euro, dolari, franci elvetieni sau alte valute).

Timsoara merge pe valuta

De altfel, romanii au cea mai mare parte a depozitelor si conturilor in lei. Singurul judet in care populatia are mai multi euro in banci decat lei este Timis.

Astfel, timisorenii au, in medie, 642 euro/persoana in banci. In schimb, in moneda nationala, timisorenii detin depozite si conturi bancare in valoare de 2506,9 lei/persoana. Daca echivalam in lei detinerile in euro, atunci acestea au o valoare de 2730,5 lei/persoana. In total, valoarea tuturor depozitelor detinute de timisoreni este de 5237,4 lei de persoana.

Pentru toate celelalte judete vom prezenta, dupa cum am afirmat si in pasajele anterioare, sumele echivalate in lei, fie ca sunt conturi si depozite in valute straine. Doar pentru Timis am prezentat si detinerile in euro, motivul fiind, repetam, faptul ca Timis este singurul judet unde populatia are mai multi euro decat lei in banci.

Harta

Cele mai mari sume de bani din banci sunt detinute de catre bucuresteni. Acestia au, in medie, 18.556,6 lei de persoana. Pe a doua pozitie se afla populatia din Cluj (7172 lei de persoana).

La nivel national, valoarea medie individuala, care include atat depozitele, cat si disponibilitatile la vedere (conturile curente) este de 5130,6 lei.

 

 

Dar iata harta cu suma medie detinuta de populatia fiecarui judet in banci (medie/persoana):

 

 

 

 

Topul conturilor si depozitelor bancare

 

Dupa Bucuresti, urmatoarele locuri sunt ocupate de brasoveni (5846 lei de persoana), Constanta (5544,6 lei/persoana), Timis (5237,4 lei/persoana), Sibiu (5212,1 lei persoana), etc.

La polul opus, cel mai sarac judet dupa sumele din conturi este Giurgiu, unde media sumelor detinute de populatie in banci este de 1562 lei.

De altfel, Giurgiu este si cel mai sarac judet din tara dupa valoarea economica, astfel incat nu este de mirat ca populatia are mai putini bani in banci in comparatie cu celelalte judete ale tarii (o analiza despre valoarea economica a judetelor a tarii poate fi consultata aici).

De asemenea, sume sub pragul de 2.000 de lei sunt detinute de populatia din Botosani (1813,4 lei/persoana), Calarasi (1916 lei/persoana), Teleorman (1956,9 lei/persoana).

Sumele prezentate provin dintr-o statistica a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si sunt valabile pentru luna iulie a acestui an, iar cursul la care au fost echivalate in lei conturile in euro este cel de joi, 25 august 2011 (1 euro = 4,2525 lei).

 

http://www.econtext.ro:80/dosar–2/analiza/cati-bani-au-romanii-in-banci-in-ce-judete-sunt-romanii-cu-cele-mai-marimici-conturi-bancare.html

Related posts

TOPUL NOILOR DEPUTATI DUPA SALARIILE PE CARE LE PRIMESC. Vezi cu cate sute de lei si-au crescut salariile toti deputatii! Afla cat incaseaza acum Hrebenciuc, Zgonea, Oltean sau Nini Sapunaru

Asaftei Bogdan

CEA MAI MARE DATORIE pe care o are un functionar public la banci: peste 7 milioane de euro! VEZI ce datorii COLOSALE au bugetarii de lux ai Romaniei

Asaftei Bogdan

Ratele au explodat pe baza TENSIUNILOR POLITICE. ROBOR, cel mai mare salt: 3,09%

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More