16.5 C
București
28 martie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Harta natalitatii! Cum a evoluat natalitatea in ultimii douazeci de ani in fiecare judet. Topul judetelor pe cale de disparitie

Romania se stinge incet. Nu mai este nici un secret ca suntem o tara imbatranita, cu o rata mare a deceselor, dar si cu o natalitate in scadere.

Exista multe prognoze internationale, care considera ca Romania va fi printre primele tari care vor disparea sau ca populatia se va injumatati in cateva decade.

Sunt studii peste studii care avertizeaza ca romanii sunt tot mai putini iar acest fapt este o realitate.

Chiar si judetele Moldovei, care altadata erau pe primele locuri la natalitate, si-au mai pierdut din acest elan in ultimii ani.

Econtext va prezinta evolutia natalitatii in toate judetele tarii din 1990 si pana in 2010. Inainte insa, sa vedem care este clasamentul judetelor dupa numarul copiilor nascuti anul trecut.

Astfel, capitala tarii este campioana absoluta la numarul nasterilor, fapt evident prin numarul populatiei.

Harta natalitatii

In 2010, s-au nascut 21.147 de copii in Bucuresti, mai mult decat dublu fata de urmatoarea clasata, care este judetul Iasi. In Iasi s-au nascut anul trecut 9.499 de copii.

Urmatoarele pozitii sunt ocupate de Constanta (8.161 de nou-nascuti), Suceava (8.001), Bacau (7.305), Prahova (7.172), Cluj (6.839), Timis (6.837). Dupa cum se observa, judetele mari, unde este cea mai numeroasa populatie, se afla si pe primele locuri la nasteri.

Iar pe ultimele pozitii regasim judetele mici, gen Covasna, Tulcea, Salaj, etc.

 

Dar iata harta Romaniei in functie de numarul nou-nascutilor din 2010:

 

Evolutia natalitatii

Si sa trecem la partea mai importanta a acestui articol. Cum a evoluat natalitatea in fiecare judet din Romania din 1990 si pana in anul 2010.

Din nefericire, natalitatea este pe un minus accentuat in aproape toata tara. Singura luminita de la capatul tunelului vine de la Bucuresti si Ilfov. Acestea sunt singurele sperante, singurele locuri in care natalitatea se situeaza pe plus in 2010, comparativ cu 1990.

In schimb, in celelalte judete este dezastru. Natalitatea a scazut cu valori cuprinse intre 18% si 50%. Astfel, cea mai drastica scadere, de 50%, a avut loc in judetul Hunedoara (de la 7.358 de copii nascuti in 1990, pana la 3.683 in 2010).

Oltenia si Moldova

Iar urmatoarele pozitii sunt ocupate, preponderent, de judete din Moldova si Oltenia. Ceea ce arata un lucru interesant: la numarul de copii nascuti in 2010 judetele mari ocupa primele pozitii. Totusi, la ritmul scaderii natalitatii din 1990 si pana in 2010, judetele din Oltenia si Moldova conduc detasat.

Explicatia ne-a fost furnizata de specialistii din cadrul Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii. „Cei care au plecat in strainatate sunt, cu precadere, tinerii, cei care isi intemeiaza familii.

Iar cea mai mare parte a celor care au plecat provin din zonele mai sarace ale tarii, care sunt exact acestea, Moldova si Oltenia. Practic, cei care erau motoarele sporului natural au parasit tara”, au explicat specialisti din cadrul institutiei.

In plus, in judetele mari, unde veniturile sunt peste medie, rata natalitatii a scazut mai putin, mai lent.

Cu alte cuvinte, judetele din Oltenia si Moldova se ‘sting’ cel mai rapid. Impreuna cu o rata crescuta a deceselor, aceste zone au cele mai mari sanse sa ramana cu o populatie tot mai scazuta.

 

Dar iata cum a evoluat natalitatea in toate judetele Romaniei din 1990 si pana in 2010:

 

https://www.econtext.ro/dosar–2/analiza/harta-natalitatii-cum-a-evoluat-natalitatea-in-ultimii-douazeci-de-ani-in-fiecare-judet-topul-judetelor-pe-cale-de-disparitie.html

 

 

Related posts

Deruta armatei franceze în fața retragerii trupelor din Africa

econtext

Topul european al deceselor cauzate de accidente rutiere. Cati romani isi gasesc sfarsitul din cauza neatentiei la volan si a serviciilor medicale jalnice

Asaftei Bogdan

Război în Ucraina, ziua 719. Forțe noi în armata ucraineană

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More