13.1 C
București
26 aprilie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Natura Romaniei, in pericol! Mii de hectare din rezervatiile naturale dispar in fiecare an. Vezi care sunt cele mai afectate arii protejate

Delta Dunarii, Muntii Retezat sau Muntii Rodnei, Defileul Jiului, Lunca Muresului sau Cheile Bicazului sunt cateva din ariile protejate din Romania.

Ca in orice alt stat, si in Romania exista arii naturale protejate, fie ca sunt parcuri naturale, rezevatii stiintifice, monumente ale naturii, arii de protectie avifaunistica sau situri de importanta comunitara.

Mediu inconjurator

Avem o legislatie complexa, de factura comunitara, in privinta mediului inconjurator, dar cam atat! Conservarea naturii nu pare sa fie un subiect prea important in Romania. Iar acest lucru este dovedit de ‚protejarea’ acestor arii protejate. Care lipseste cu desavarsire! Despre ce este vorba?

Cele mai multe din aceste arii protejate dispar incetul cu incetul de la an la an. De exemplu, Rezervatia Deltei Dunarii se intindea pe 591.200 de hectare in anul 1992.

In schimb, anul trecut, Rezervatia Deltei Dunarii avea o suprafata de 580.000 de hectare. Adica, cu 11.200 de hectare mai putin! Hectare, nu metri patrati!

Nu este primul semnal de alarma pe care-l trage Econtext. Recent, am publicat o analiza in care am aratat cat lemn se taie din fiecare judet din Romania.

Vezi aici cat lemn se taie din fiecare judet al Romaniei. Sub ascutisul drujbei

Arii protejate

Dar sa mergem mai departe. Cazul Deltei Dunarii nu este singular. Econtext va prezinta evolutia unora din cele mai importante arii protejate din Romania: cu cate hectare a scazut suprafata acestor arii in ultimii ani. Mai exact, din 1992 si pana in 2010. Si prezentam situatia unui numar de zece astfel de situri: Rezervatia Deltei Dunarii, Rezervatia Retezat, Rezervatia Rodnei, Parcul National al Muntelui Ceahlau, Cheile Nerei – Beusnita, Cheile Bicazului – Hasmas, Bucegi, Cozia, Muntii Macinului, Piatra Craiului.

In perioada mentionata, aceste zece zone naturale au pierdut impreuna aproape 65.000 de hectare. De aproape trei ori mai mult decat suprafata Bucurestiului!

Bineinteles, exista si situri care s-au dezvoltat, care si-au extins suprafata. Dar important este sa atragem atentia asupra zonelor care se afla intr-o stare precara.

Situatii dramatice

Iar cele zece arii prezentate au inregistrat printre cele mai mari involutii din toate ariile protejate ale Romaniei.

In topul prezentat de noi, Rezervatia Retezat a pierdut cea mai mare suprafata: circa 17 mii de hectare, de la 54.400 de hectare in 1992, pana la 38.047 de hectare in 2010. In alta ordine de idei, Rezervatia Retezat s-a micsorat cu aproximativ o treime in acest interval de timp.

Sunt cateva situatii si mai dramatice: rezervatia Muntelui Ceahlau s-a injumatatit! Avea 17.200 de hectare in 1992, ca sa ajunga anul trecut doar la 7.739 de hectare. Ramanand la aceeasi regiune, zona Cheile Bizaului – Hasmas s-a redus cu circa 40%.

 

Dar iata cu cat s-a micsorat suprafata fiecareia din cele zece arii protejate:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/natura-romaniei-in-pericol-mii-de-hectare-din-rezervatiile-naturale-dispar-in-fiecare-an-vezi-care-sunt-cele-mai-afectate-arii-protejate.html

Related posts

Criza a pus industria romaneasca pe butuci: peste 400.000 de angajati au fost concediati. VEZI HARTA completa a concedierilor din toate judetele tarii

Asaftei Bogdan

„E nevoie de acțiuni pe teren”. Hamas cere cu disperare ajutor și îi transmite un mesaj ferm liderului Hezbollah

econtext

Viktor Orban va deveni preşedintele Consiliului Uniunii Europene. Cum poate fi ținut în frâu?

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More