15.2 C
București
20 aprilie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Paradox national: Romania e o tara agricola, dar peste 200 de licee agricole au fost inchise. Vezi cum a fost distrusa agricultura romaneasca

Romania este o tara agricola. Chiar daca agricultura are o pondere de doar 10% in economia tarii, ramanem o tara agricola, o tara cu un potential agricol urias.

Iar Econtext a publicat numeroase analize despre agricultura Romaniei. Sa o amintim doar cea despre salariile fermierilor din fiecare judet al tarii.

Vezi aici topul salariilor incasate de agricultorii din toate judetele tarii

Revenind, multi analisti au declarat, in numeroase randuri, ca agricultura noastra ar putea asigura hrana pentru 80 de milioane de persoane, de aproape patru ori mai mult decat populatia tarii.

Pariul cu agricultura

Acest lucru nu a fost inteles insa de multi ministri ai agriculturii. In loc sa ajute la dezvoltarea acestui domeniu, multi demnitari care s-au aflat in fruntea Ministerului Agriculturii au luat decizii diametral opuse, cu efect total sinucigas!

Decizii care au pus umarul la distrugerea agriculturii romanesti!

Obiectivul central al unui ministru ar trebui sa fie realizarea unei politici agricole coerente, care sa conduca la castigarea ‘pariului’ cu agricultura. O politica agricola coerenta inseamna imbunatatiri pe toata filiera agricola, de la productie pana la comercializarea productiei.

Dar nu doar atat! Nu doar operatiunile agricole in sine trebuie avute in vedere, ci si pregatirea specialistilor, de la liceele specializate si pana la facultatile de profil.

Cum sa distrugi agricultura

Iar una din marile erori ale celor care s-au perindat pe la sefia Ministerului Agriculturii se refera tocmai la acest aspect, la pregatirea profesionistilor. Care a fost decimata cu mult timp in urma.

Despre ce este vorba mai exact? Econtext va prezinta cum a evoluat numarul liceelor agricole din 1997 si pana in 2010. Datele provin de la Ministerul Educatiei.

De ce este importanta aceasta evolutie? Vom vedea din date. Astfel, in 1997, in Romania erau 238 de licee agricole. Un an mai tarziu, numarul lor scazuse la 120! Nu se poate invoca nici o reforma, nici o scuza de genul cererii scazute pentru acest domeniu din partea elevilor. O reforma trebuie sa priveasca in perspectiva.

Iar cererea nu scade atat de abrupt incat sa injumatatesti numarul liceelor intr-un singur an. Inchiderea liceelor agricole echivaleaza cu stergerea agriculturii de pe harta Romaniei!

Eminente cenusii

Sa vedem si cine a fost eminenta cenusie care a condus agricultura romaneasca in acei ani. Numele sau este Dinu Gavrilescu si a fost ministrul Agriculturii si Alimentatiei din 17 aprilie 1998 si pana in 2 decembrie 1998, cand a fost schimbat cu celebrul Ioan Muresan. In plus, este important sa vedem si cine a condus Ministerul Educatiei, pentru ca o astfel de decizie, de a inchide 118 licee agricole intr-un singur an, tine si de acest minister.

Presupunem ca a fost o decizie comuna, la nivelul intregului guvern, pe baza unor analize realizate de ministerele Educatiei si Agriculuturii. Iar ministrul Educatiei era nimeni altul decat Andrei Marga (a condus ministerul Educatiei in perioada 17 aprilie 1998 – 22 decembrie 1999). Felicitari, domnilor!

Anii urmatori

Totusi, nici urmasii acestora nu s-au lasat mai prejos. Dupa cum spuneam, numarul liceelor agricole scazuse in 1998 la 120. Iar inchiderea lor a continuat, astfel incat in 2008 mai functionau in Romania doar 22 de licee agricole.

Din fericire, situatia a inceput sa se indrepte incepand cu acest an.

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/paradox-national-romania-e-o-tara-agricola-dar-peste-200-de-licee-agricole-au-fost-inchise-vezi-cum-a-fost-distrusa-agricultura-romaneasca.html

Related posts

Soldații ruşii se predau armatei ucrainene. Motivul: atitudinea inumană a comandanţilor

econtext

Rusia o încasează: Cartier general bombardat, tren deraiat de explozie, uzină aruncată în aer

econtext

Se moare pe capete din cauza căldurii! Canicula face ravagii chiar acum

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More