23.7 C
București
29 martie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

REGIONALIZARE cu sase regiuni de dezvoltare. Proiect Econtext de impartire a tarii pe criterii economice. VEZI AVANTAJELE URIASE

Proiectul reorganizarii administrative a revenit brusc in actualitate, dupa ce fusese dezavuat luni intregi.

Surprinzator, cei care mai demult se opuneau cu inversunare acestui proiect sunt astazi cei mai efervescenti sustinatori.

Dau termene scurte, scot propuneri, par decisi sa puna in practica acest proiect cat mai rapid.

Opt, zece, saisprezece

Se vorbeste de o reorganizare administrativa cu opt regiuni, cu zece sau, cum a fost mai demult o idee, chiar cu saisprezece regiuni de dezvoltare.

Dar care sunt fundamentele care stau la baza acestor impartiri? Din pacate, de cele mai multe ori, doar patriotisme locale sau avanturi istorice.

Or, ceea ce ar trebui sa stea la baza unei astfel de judecati ar trebui sa fie strict criteriul economic: ce avem de castigat de pe urma impartirii? Cum facem cat mai mult bine?

Regiuni

Econtext va prezinta un proiect de reorganizare administrativa bazat strict pe criterii economice. Iar el curpinde sase regiuni de dezvoltare.

Nu este prima data cand prezentam un astfel de proiect de reorganizare administrativa (iata aici o versiune mai cuprinzatoare). De altfel, Econtext a publicat si alte analize referitoare la regionalizare:

 

Analiza! Pe cine avantajeaza reorganizarea Romaniei. Cine va castiga alegerile! Ce partide ar putea iesi din istorie!

Reorganizarea tarii! Cum au evoluat regiunile de dezvoltare inaintea crizei si care sunt cele mai dinamice judete

Tinutul Secuiesc, cel mai afectat de recesiune. Proiectul UDMR de reorganizare in 16 regiuni e total anti-maghiar! Harta regionala a recesiunii!

 

Dezvoltarea conteaza

Criteriul prim al acestei impartiri in sase regiuni este urmatorul: judetele sarace trebuie afiliate pe langa judete bogate, pentru a se dezvolta impreuna.

Din aceasta ratiune, am distins opt judete puternice, in jurul carora trebuie arondate celelalte judete: Bucuresti, Prahova, Arges, Brasov, Timis, Cluj, Iasi (sau Galati) si Constanta.

Al doilea criteriu; pornim de la macro spre micro, de la proiectele mari, ele aduc dezvoltare. Cum e proiectul Canalului Siret – Baragan, Canalul Dunare – Marea Neagra ori coridorul de transport economic Constanta – Bucuresti.

Astfel, din acest motiv, regiunea Bucuresti-Ilfov trebuie largita si ea trebuie sa cuprinda Dobrogea (Constanta si Tulcea) ca modul de transport de marfuri, dar si judetele agricole din jur, Teleorman, iaolomita, Calarasi, Giurgiu. Acestea trebuie sa devina granarul Capitalei.

Dar si restul Romaniei trebuie modificat substantial, astfel incat sa se ajunga la sase regiuni, cea mai eficienta impartire.

 

Dar iata CUM AR TREBUI IMPARTITA ROMANIA in SASE regiuni pentru a se dezvolta cat mai eficient:

 

 

 

 

 

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/regionalizare-cu-sase-regiuni-de-dezvoltare-proiect-econtext-de-impartire-a-tarii-pe-criterii-economice-vezi-avantajele-uriase.html

Related posts

Japonia a lansat un nou submarin „Big Whale”. Este a patra navă din clasa Taigei

econtext

Război în Ucraina, ziua 578. Serghei Lavrov: Planul de pace al Kievului este nerealist

econtext

Care ministri au mai multe case: cei din Guvernul Razvan Ungureanu sau cei din fostul Guvern Emil Boc? Topul celor mai instariti ministri din ultimele guverne

Asaftei Bogdan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More