15.7 C
București
26 aprilie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Romania nu stie sa se imbogateasca: Suntem pe ultimul loc in UE la dezvoltarea afacerilor care aduc cei mai multi bani

Ne laudam peste tot ca agricultura romaneasca este pe primul loc in Europa in ceea ce priveste contributia sa la economia tarii, dar nu vedem ca acest fapt are o importanta prea scazuta.

Chiar iluzorie!

De ani de zile, Romania se bazeaza pe agricultura si industrie, dar acestea aduc cei mai putini bani in economie. Cu alte cuvinte, agricultura si industria nu ne aduc crestere economica puternica, nu ne fac bogati.

Altele sunt domeniile care ne imbogatesc, care sporesc produsul intern brut (PIB). Iar la aceste capitole, Romania sta prost. Foarte prost.

Cine aduce cei mai multi bani intr-o economie

Cea mai mare contributie la PIB-ul unei economii o aduce sectorul financiar. Tot ceea ce inseamna servicii financiare: banci, asigurari, leasing, speculatii bursiere, managementul investitiilor, etc.

Acestea aduc cei mai multi bani in economie. Evident, cu cat acestea au o pondere mai mare in PIB, cu atat economia respectiva este mai puternica si, implicit, nivelul de trai al populatiei este mai ridicat. Da, este un adevar, activitatile de productie nu genereaza o valoare adaugata prea mare, in comparatie cu aceste servicii financiare.

De altfel, acest lucru este usor de vazut daca urmarim traseul unui produs de la poarta fabricii si pana in raftul magazinului. Din fabrica si pana la consumator, un produs se scumpeste de cateva ori, astfel incat producatorul castiga o suma infima pentru produsul sau.

Top european

Econtext va arata cu cat contribuie sectorul financiar la PIB-ul tuturor statelor europene. Altfel zis, cat la suta din economia nationala este asigurata de serviciile financiare. In intreaga Uniune Europeana. Inainte de a trece la acest clasament trist pentru noi, sa mai prezentam si alte analize publicate de Econtext privind motoarele economice ale Romaniei. Iata cateva din aceste analize:

Traim vremuri grele, dar Romania va deveni tigrul economic al Europei. Iata pe ce cheltuim 25 de miliarde de euro

Harta investitiilor straine in Romania. Unde au investit strainii cei mai multi bani in ultimii douazeci de ani

Topul judetelor din Romania dupa valoarea lor in bani. Vezi cat valoreaza fiecare judet si cu cat se va imbogati in acest an

Romania, o tara rurala

Chiar daca pare incredibil, Luxemburg este pe primul loc la capitolul servicii financiare. Peste 50% din PIB-ul Luxemburgului este realizat de sectorul financiar!

Iar daca ne uitam la topul salariilor in UE, vom vedea ca luxemburghezii sunt pe primul si la acest capitol (vezi AICI salariile din toata Uniunea Europeana). Salariul mediu din Luxemburg depaseste 3.000 de euro pe luna.

De altfel, a doua pozitie este identica, atat pentru sectorul financiar, cat si pentru salarii. Marea Britanie se plaseaza pe pozitia secunda, serviciie financiare avand o contributie de 33,5% la PIB-ul britanicilor. In acelasi timp, Marea Britanie se plaseaza pe locul doi si in topul salariilor.

Dar unde este Romania? Din pacate, tara noastra este pe ultimul loc in UE. Sectorul financiar romanesc este pe ultima pozitie in UE, ca si contributie la PIB-ul tarii.

Altfel spus, bancile, bursa, companiile de asigurari si de leasing din Romania sunt extrem de slab dezvoltate in tara noastra, in raport cu potentialul nostru economic.

 

Dar iata cat la suta din PIB-ul Romaniei si al tuturor statelor europene este asigurat de sectorul financiar:

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/romania-nu-stie-sa-se-imbogateasca-suntem-pe-ultimul-loc-in-ue-la-dezvoltarea-afacerilor-care-aduc-cei-mai-multi-bani.html

Related posts

Harta natalitatii! Cum a evoluat natalitatea in ultimii douazeci de ani in fiecare judet. Topul judetelor pe cale de disparitie

Asaftei Bogdan

Război în Ucraina. Fiul șefului armatei de la Kiev este susținător al Rusiei

econtext

Încă o țară se implică în războiul din Ucraina de partea lui Putin. Ce arme mortale a oferit Rusiei

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More