9.9 C
București
24 aprilie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

TOPUL judetelor in functie de numarul somerilor din mediul privat. Vezi cati someri din sistemul public/privat sunt in fiecare judet

De cateva luni asistam la un fenomen extrem de interesant pe piata muncii.

Dupa cum stim, numarul somerilor a fost de 437.811 in luna august, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Bineinteles, este vorba despre somerii inregistrati, cei care se inscriu in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

In afara acestora, sunt si alte persoane fara loc de munca, dar care nu sunt in evidentele ANOFM.

Structura somajului

Dar alt lucru urmarim in aceasta analiza. Mergem mai adanc si sondam structura somajului din urmatoarea perspectiva: analizam cati someri provin din sistemul bugetar si cati din sistemul privat.

In fiecare judet din Romania! Econtext va prezinta un top al judetelor din Romania in functie de numarul somerilor din sistemul privat.

Prezentam numarul total al somerilor din fiecare judet si numarul somerilor din sectorul privat (restul fiind, normal, someri din sistemul public). Am pus in evidenta somajul din sectorul privat dintr-un motiv extrem de intemeiat, dar despre care vom discuta la finalul articolului.

Dupa cum am afirmat anterior, in luna a fost inregistrat un numar de 437.811 de someri la nivelul intregii tari. Din acestia, 122.182 sunt someri care provin din mediul privat, restul fiind someri din sectorul public, stransi in decurs de mai multe luni, de cand au inceput concedierile din randul bugetarilor. Procentual, ar rezulta ca 28% din someri vin din mediul privat.

Clasament judetean

Din toate judetele Romaniei (41 de judete + Bucuresti), avem doar doua in care numarul somerilor din sistemul privat il depaseste pe cel al somerilor din mediul bugetar.

Este vorba despre Bucuresti (59% din totalul somerilor vin din mediul privat) si Timis (51% sunt persoane concediate de la companiile private). In rest, predomina persoanele concediate din mediul public.

Cea mai mica pondere a somerilor din sectorul privat se afla in Dolj. Doar 8% din someri sunt persoane care au lucrat la patroni, restul fiind someri de la stat. Mai mult, doar in Dolj, ponderea somerilor de la mediul privat este sub 10%, toate celelalte judete fiind peste acest prag.

 

Dar iata aici topul judetelor in functie de numarul somerilor din mediul privat (va prezentam numarul total al somerilor din fiecare judet si cati din acesti someri provin din sistemul pirvat – numar si procent. Restul somerilor provin din sistemul public):

 

 

Public – privat

Ponderea somerilor din sistemul public este mai mare doar de cateva luni. Pana in luna mai a acestui an, erau mai multi someri din sistemul privat, decat de la stat.

Mult mai multi! Dupa cum am spus mai sus, in luna august 28% din someri proveneau din sectorul privat, restul de 72% fiind persoane disponibilizate de la stat. In schimb, in aprilie, procentul era mai mare in dreptul somerilor de la privati.

Ce s-a intamplat? Expertii din cadrul ANOFM au declarat pentru Econtext ca sunt mai mult cauze care au condus la modificarea acestui raport. Cea mai importanta cauza tine de noul Cod al Muncii! Sa ne amintim ca de la 1 mai a intrat in vigoare un nou al Cod al Muncii.

Acest cod a dus la o crestere a companiilor care si-au trecut in legalitate angajatii. Multi someri se angajau fara contract de munca si continuau sa ia si ajutor de somaj. Preferau sa lucreze la negru, fara contract, si beneficiau si de ajutor de somaj si de salariu. Prin noul cod insa, multi patroni au decis sa declare angajatii pe care-i plateau la negru, fara forme legale, iar acestia au fost nevoiti sa renunte la somaj.

 

 

http://www.econtext.ro/dosar–2/analiza/topul-judetelor-in-functie-de-numarul-somerilor-din-mediul-privat-vezi-cati-someri-din-sistemul-publicprivat-sunt-in-fiecare-judet.html

 

Related posts

Rusia va suplimenta trupele la frontierele vestice

econtext

Putin, depășit de situație. „Țarul fără haine” în fața conflictului Hamas-Israel

econtext

Becali își vinde palatul?! O ambasadă a pus pe masă 25 de milioane de euro!

Moise Lidia

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More