16.5 C
București
28 martie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Topul prefectilor din Romania, in functie de salariile pe care le castiga. Vezi cu cat este platit prefectul din judetul tau!

Va intrebati cateodata cu ce se ocupa prefectul, care sunt atributiunile sale si cat de delimitate sunt acestea fata de cele ale celorlalti edili locali?

Aparent, prezenta lor este mai putin vizibila comparativ cu cea a primarilor sau a consilierilor locali. Totusi, in ciuda acestei situatii, prefectul conduce toate serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale.

Adica, el este seful unitatilor de politie, pompieri, etc, din fiecare judet. Pe scurt, el este reprezentantul Guvernului in fiecare judet.

Salarii mai mari decat cele ale primarilor

Si, din acest motive, el este platit ca atare, uneori chiar mai bine decat primarii. Sau chiar decat premierul tarii! Iar Econtext isi propune tocmai acest obiectiv in analiza de fata: sa va prezinte salariile prefectilor din toate judetele Romaniei.

Va prezentam topul salariilor incasate de prefecti in anul 2010, dupa cum si le-au postat pe site-urile instutiilor sau dupa cum reiese din declaratiile lor de avere.

In plus, pentru trei prefecti am inclus salariile din 2011, anume pentru Gyorgy Ervin (Covasna), Adrian-Florin Dobre (Prahova) si Iancu Caracota (Dambovita), deoarece acestea erau publice pe site-urile institutiei.

De asemenea, cativa prefecti au fost lenesi si nu si-au completat declaratia de avere la timp (termenul limita este 15 iunie, potrivit Legii 176/2010, art. 4, al.2). In cazul acestora, am luat ca referinta veniturile salariale obtinute in 2009, carora le-am aplicat reducerile salariale anuntate la jumatatea anului anterior. Inca un lucru: este vorba despre salariile nete.

Primul loc, tot Iasiul

Iar prima concluzie este frapanta: prefectii sunt, in medie, mai bine platiti decat primarii, desi acestia sunt considerati autoritatea numarul unu in fiecare judet.

Astfel, primarii castiga in jur de 4.000 de lei pe luna, in timp ce prefectii castiga, in medie, circa 5.000 de lei. In schimb, primarii detin primul loc la cel mai ridicat salariu: Gheorghe Nichita, primarul judetului Iasi, a incasat anul trecut o retributie lunara de 8.422 lei.

Iar ca sa fie armonie intre autoritatile locale, pe prima pozitie in topul salariilor incasate de prefecti se afla tot judetul Iasi, in persoana prefectului Dragomir-Sava Tomaseschi, care a primit anul trecut un salariu de 85.513 lei, ceea ce ar insemna 7.126 lei pe luna!

De altfel, acesta este singurul prefect care a avut o leafa de peste 7.000 de lei. In schimb, urmatorii 11 prefecti au salarii de peste 6.000 de lei. La primari, doar primii trei aveau salarii de peste 7.000 de lei, dupa care locul patru era la nivelul de 5.550 de lei, ceea ce indica o discrepanta uriasa. (Topul salariilor incasate de primari poate fi consultat aici)

Dar la prefecti nu este cazul. Din nou, urmatorii 11 au salarii de peste 5.000 de lei pe luna. La polul opus, cel mai prost platit prefect este Cristian Florian din Bistrita – Nasaud (3.374 lei).

Noi in functie

De asemenea, in lista cu salarii, patru prefecti figureaza doar cu numele, fara a fi trecuta vreo suma in dreptul lor. Motivul este simplu: sunt noi in functie! Nicolae Giugea a fost numit prefect al judetului Dolj in martie 2011, el inlocuindu-l pe Eugen Georgescu, care a devenit secretar de stat (acesta a obtinut in 2010 un venit de 74.810 lei din functia de prefect, ceea ce ar insemna o retributie lunara de 6.234 lei).

In aceeasi situatie este si Horatiu Racuciu (Sibiu), el fiind instalat in aceasta functie la finele anului trecut. La fel sunt si cazurile lui Levente Csaba Szekely (Vaslui) si Robert Ioan Cristoi (Giurgiu).

 

Dar iata intregul tabel cu salariile incasate de prefectii din toate judetele Romaniei:

 

 

O mirare

Un caz mai ‘neclar’ este cel al lui Alexandru Vegh, prefectul de Salaj. In 2009, Alexandru Vegh a incasat venituri salariale in valoare de 64.002 lei. Aceste venituri ar corespunde unei retributii lunare de 5.334 lei.

In 2010, salariile bugetarilor au fost reduse, dar Alexandru Vegh a reusit performanta de a obtine un salariu mai mare decat in 2009. Daca in 2009 a obtinut un venit salarial de 64.002 lei, in 2010, venitul salarial pe care l-a obtinut a fost de 71.156 lei.

Pe scurt, a castigat mai multi bani in 2010 decat in 2009. Iar anul trecut au avut loc taieri salariale! Taieri, nu majorari, cum ar reiesi din cifrele prefectului Vegh. Banuim ca exista o explicatie!

 

 

http://www.econtext.ro:80/dosar–2/analiza/topul-prefectilor-din-romania-in-functie-de-salariile-pe-care-le-castiga-vezi-cu-cat-este-platit-prefectul-din-judetul-tau.html

 

Related posts

Rusia a lansat racheta ce poate lovi ținte aflate la 11.000 km cu 200 m abatere. SUA, anunțate

econtext

Cum ar putea elita Rusiei să evite să ajungă la „lada de gunoi a istoriei”

econtext

Top! Ponderea pensionarilor in fiecare judet din Romania

Asaftei Bogdan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More