9.4 C
București
23 aprilie 2024
econtext.ro
judete
DOSAR

TOPUL presedintilor de consilii judetene in functie de salariile cu care sunt platiti. Vezi cat castiga seful judetului tau!

Consilii judetene. Salariile presedintilor de Consilii Judetene au crescut de cateva ori in ultimii ani. De exemplu, Consiliul Județean Constanța a publicat lista cu veniturile personalului plătit din fonduri publice la finele lunii martie 2023.

Președintele Mihai Lupu, PNL, are o indemnizație lunară de 18.720 de lei, la care se adaugă un spor de 25%, deci de 4.680 lei. În total, 23.400 de lei pe lună. Adica undeva la 4300 de euro. Cu mult fata de veniturile oamenilor de rand.

Econtext a publicat cu ani in urma un top al salariilor incasate de presedintii de CJ. Ramanand la Constanta, presedintele Consiliului Judetean de atunci, Nicusor Constantinescu castiga in 2010 un salariu lunar de 4053 lei. De 5,5 ori mai putin fata de cat castiga acum Mihai Lupu. Dar iata intregul articol de la acea data:

Consilii judetene. Modul in care sunt platiti presedintii consiliilor judetene ramane un mister chiar si pentru cel mai priceput contabil din Romania.

Mai mult, modul in care au evoluat salariile acestora in timpul recesiunii este un alt mister, pe care nici cei mai talentati detectivi nu ar putea sa-l dezlege.

Dupa cum stim, salariile bugetarilor au fost reduse la mijlocul anului trecut cu 25%. Dar realitatea de pe teren este cu totul diferita: multe salarii au scazut, dar sunt si unele care au urcat!

In plus, salariile care au scazut nu au facut-o cu acelasi procentaj! Dosarele X ale sistemului bugetar din Romania!

Salariile presedintilor de consilii judetene

Mai toti sefii de judete au afaceri din care castiga mult mai mult decat din salariul obtinut pentru functia de presedinte de Consiliu Judetean. Totusi, este important sa vedem si cu cat ii plateste statul roman pentru munca pe care o presteaza pentru cetatenii tarii.

Econtext va prezinta o analiza despre salariile incasate in 2009 si 2010 de catre toti presedintii consiliilor judetene din Romania!

Consilii judetene. De asemenea, va prezentam si cum au evoluat salariile acestora din 2009 si pana in 2010, ce salarii au scazut si cu cat si, in plus, ce salarii au crescut! Da, pentru ca sunt si sefi de judete ale caror salarii au fost majorate, chiar daca salariile lor ar fi trebuit sa fie mai mici, pe fondul taierilor de la jumatatea anului trecut.

Inca un lucru: este vorba despre salariile nete, iar datele provin din declaratiile de avere ale edililor locali. De asemenea, in top nu a fost inclus municipiul Bucuresti, motivul fiind lipsa datelor.

Maxim/minim

Cel mai mare salariu este incasat de catre Lokodi Edita, sefa Consiliului Judetean din Mures.

Ea a castigat anul trecut un salariu lunar de 7.496 de lei, fiind singurul presedinte de consiliu judetean care a obtinut un salariu nu doar peste 7.000 de lei, ci chiar si peste pragul de 6.000 de lei. Mai mult, ea a fost pe primul loc la salarii si in 2009, cand a obtinut un salariu de 7.963 de lei pe luna.

Iar daca vom compara salariul din anul 2009 cu cel din 2010, observam ca leafa sefei din Mures s-a diminuat cu 5,9%. Destul de putin daca tinem cont ca retributia ei ar fi trebuit sa fie cu circa 12% mai scazuta in 2010 fata de 2009, pe fondul taierii de anul trecut.

Dar sa revenim la bani. La polul opus, cel mai mic salariu este incasat de catre Liviu Rusu, presedintele Consiliului Judetean din Bistrita Nasaud. El primeste aproape jumatate din cat ia sefa Muresului.

Consilii judetene. Astfel, Liviu Rusu a avut anul trecut o leafa de 3.879 de lei pe luna. Acesta, impreuna cu Victor Tarhon din Tulcea, sunt singurii presedinti de consilii judetene care primesc retributii sub nivelul lunar de 4.000 de lei.

In general, salariile sefilor de CJ se situeaza intre 4.000 si 4.500 de lei pe luna.

Scaderea/cresterea salariilor in 2010 fata de 2009

Dincolo de retributiile lunare ale sefilor de consilii judetene, este important sa vedem si cum au evoluat salariile acestora in acesti doi ani de recesiune, in 2009 si 2010. Reamintim, la jumatatea anului trecut, salariile angajatilor din sistemul public au fost taiate cu 25%.

Iar aceasta taiere ar fi trebuit sa se vada si in lefurile presedintilor de CJ in variatia procentuala inregistrata in 2010 fata de 2009. Dar aceasa variatie este extrem de…variata! Ceea ce inseamna ca salariile acestora au scazut sau au crescut fara nici o noima, fara nici un criteriu general valabil.

Cresteri

Astfel, din 41 de presedinti, 5 au fost norocosi, deoarece salariile acestora au fost majorate in 2010 fata de 2009.

Cel mai fericit a fost seful judetului Giurgiu, care si-a vazut retributia lunara majorata la 4.045 de lei pe luna, de la nivelul de 3.374 de lei pe luna in 2009. Adica, o crestere salariala de 19,9%!

Si Martin Bottesch, seful Sibiului, a beneficiat de un avans, de 7,1%. Alti fericiti ai destinului au fost: Vasile Ciuperca din Ialomita (avans al salariului de 6,9% in 2010 fata de 2009), Paul Stanescu din Olt (avans al salariului de 4,3%) si Ioan Molot din Hunedoara, dar cu o crestere de numai 11 lei (0,2%).

Scaderi

La capitolul scaderi conduce Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean din Bacau. Salariul sau lunar a scazut de la 6.455 lei pe luna in 2009 la 4.067 lei pe luna in 2010. Usturator! Minus lunar de 2.388 de lei. Sau 37%!

Consilii judetene. Dupa edilul din Bacau urmeaza cel din Brasov. Aristotel Cancescu a pierdut 27,2% din leafa sa in perioada mentionata.

El este urmat de Marius Balu din Mehedinti, al carui salariu a fost scurtat cu 26,8%, respectiv, Mihai Tabuleac din Botosani, care a plecat acasa anul trecut cu 24,3% mai putini bani fata de 2009.

Related posts

Exclusiv Econtext. Cine conduce Romania! Harta baronilor locali din Romania. Baronii vechi si noi

Asaftei Bogdan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More